Wyjazd do USA bez wiz – jak wypełnić wniosek ESTA

116
0
SHARE
Jak wypełnić wniosek ESTA

Od 11 listopada obywatele Polski mogą podróżować do USA bez konieczności posiadania wizy turystycznej.

Aby legalnie wjechać do USA należy jednak wypełnić wniosek ESTA – czyli zarejestrować swoją podróż w elektronicznym systemie  (Electronic System do Travel Authorization).

Oznacza to, że wszyscy obywatele Polski będą mogli podróżować do USA w celach turystycznych i służbowych bez konieczności ubiegania się o wizę turystyczną. Podróż do Stanów Zjednoczonych nie będzie mogła jednak przekroczyć 90 dni.

Aby wjechać USA bez wizy osoba podróżująca musi:

• posiadać paszport zgodny z programem Visa Waiver
• Posiadać autoryzację systemu ESTA,
• Przebywać w Stanach Zjednoczonych nie dłużej niż 90 dni.
• Podróżować w celach:
a. Służbowych- Celem planowanej podróży są konsultacje z partnerami biznesowymi, naukowe, edukacyjne, zawodowe lub biznesowe zjazdy, lub konferencje w konkretnych terminach, kwestie własnościowe lub w celu negocjowania kontraktu.
b. Turystycznych- Celem planowanej podróży jest rekreacja, w tym wakacje, święta, rozrywka, wizyty u przyjaciół lub rodziny, odpoczynek, leczenie, występy amatorów w wydarzeniach muzycznych, sportowych, konkursach itp., którzy nie pobierają żadnego wynagrodzenia.
c. Tranzyt- Jeśli podróżuje się przez Stany Zjednoczone.

 

Materiał video pokazujący jak należy wypełnić aplikację ESTA przez internet.

Zostaw komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here